Salud mental Infanto-juvenil

L’Hospital Provincial de Castelló és l’únic de la Comunitat en laformació d’especialistes en psiquiatria infantil

Castelló, 4 d’octubre de 2023. El Consorci Hospitalari Provincial de Castelló és l’únic hospital de la Comunitat València acreditat per a la formació de la primera especialitat MIR de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència. Esta especialitat ha sigut creada recentment per a donar resposta als problemes de salut mental que es donen en edats primerenques.

Les primeres places, un total de 20 per a tota Espanya, es van oferir enguany. Per al pròxim exercici s’oferiran 30 places i el centre castellonenc tornarà a ser l’únic de la regió que opta a una d’elles.

La psiquiatra de l’hospital Carla Ramos ha explicat que “esta especialitat és fonamental per a poder prestar una assistència sanitària de qualitat, perquè les patologies mentals presenten les seues particularitats entre xiquets i adolescents, per la qual cosa les intervencions són diferents i es treballa estretament amb les famílies”. “Oferir una atenció especialitzada requereix, per tant, una formació especialitzada”, ha afegit.

La implantació d’este programa formatiu és un repte per al personal de l’Hospital Provincial, que compta amb una àmplia trajectòria en l’atenció de la demanda assistencial de la població infantil i adolescent en matèria de salut mental i ara té l’oportunitat de compartir tant la seua activitat clínica com investigadora.

Donar resposta a les necessitats de salut mental en esta etapa de la vida és clau, ja que s’estima que més de la meitat de les patologies mentals es donen en edats primerenques, per la qual cosa detectar-les i tractar-les ajuda a previndre i evitar estes malalties en el futur.

Pioner en salut mental

L’hospital ha sigut pioner en el desenvolupament dels recursos per a l’atenció de la salut mental infanto-juvenil amb la posada en marxa d’una consulta externa per al seguiment intensiu dels menors amb trastorn mental greu i la creació, l’any 2010, del primer i únic hospital de dia de la Comunitat que atén adolescents amb trastorns mentals.

Així mateix, el Consorci té l’única sala d’hospitalització de salut mental infanto-juvenil en la qual poden ingressar pacients en edat pediàtrica i fins als 18 anys, disponible en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa en determinats casos s’accepten pacients derivats d’altres departaments de salut.

A tots estos dispositius pioners s’afegeixla Unitat de Trastorns Alimentaris, que en els seus 26 anys de trajectòria ha atés a prop de 4.500 persones.

La demanda de pacients menors d’edat que requereixen tractament per als seus problemes de salut mental ha augmentat progressivament en els últims anys, especialment a partir de la pandèmia. Així, cada vegada s’atenen més casos de trastorns d’ansietat i de depressió, autolesions, temptatives de suïcidi i trastorns de la conducta alimentària.

La doctora Ramos ha explicat que l’edat de debut d’alguns dels trastorns està disminuint com en el cas dels alimentaris, que actualment es diagnostiquen en edats molt primerenques i amb un pic d’incidència als 12 anys, coincidint amb l’inici de l’ESO i el passe als instituts.