El Provincial aposta per la cirurgia laparoscòpica per a tractar el melanoma

El Servici de Cirurgia General del Consorci Hospital aposta per la cirurgia laparoscòpica per a tractar quirúrgicament el melanoma, ja que esta tècnica mínimament invasiva reduïx l’estada hospitalària i les complicacions postoperatporiatòries.

La prestigiosa revista britànica “Melanoma Management” acaba de publicar un estudi que arreplega l’experiència del Provincial i compara els resultats d’intervencions de melanoma realitzades amb laparascopia enfront de les tècniques tradicionals.

El dit article, l’autor principal del qual és el doctor Enrique Boldó, cap del Servici de Cirurgia i coordinador de l’àrea quirúrgica del centre, conclou que en l’àmbit de la cirurgia han d’incorporar-se enfocaments nous com la laparoscopia per a millorar els resultats dels tractaments quirúrgics.

La laparoscopia és un tipus de cirurgia en què s’utilitza un tub denominat peritoneoscopi que s’introduïx en el cos a través d’una xicoteta incisió. El dit tub té una cambra que envia imatges a un monitor, la qual cosa permet a l’especialista intervindre des de fora del cos del pacient.
Esta tècnica permet que el temps que la persona roman hospitalitzada siga més curt, la recuperació més ràpida, menys dolorosa i les cicatrius més xicotetes que amb la cirurgia oberta o tradicional.

El doctor Boldó ha explicat que s’ha realitzat un estudi comparant intervencions realitzades amb laparoscopia enfront de les de cirurgia convencional.

De l’experiència dels especialistes del centre castellonenc es desprén que l’estada hospitalària de les persones intervingudes de melanoma amb laparoscopia es va situar en 4 dies de mitja enfront dels 13 que van romandre hospitalitzades les persones tractades amb cirurgia convencional.

“La incidència de complicacions postoperatòries va ser significativament menor en pacients operats per laparoscopia”, ha subratllat el doctor Boldó, qui ha precisat que esta disminució és de l’orde de set vegades menor.

La laparoscopia està indicada principalment en els casos en què el melanoma es troba en les extremitats inferiors i ha afectat els ganglis limfàtics.